utorak, 28. veljače 2012.

Vrganji i mahune!

                                                     Vrganj - kraljevska gljiva

Sastojci:
300g vrganja
3 žlice svinjske masti
300g mladih mahuna
sol, papar

Priprema:
Narežite vrganje na veće komade. Pirjajte na masti. Kuhajte mahune u kipućoj vodi oko 5min, ocijedite vodu. Dodajte mahune vrganjima, posolite, popaprite i pirjajte dok ne bude gotovo. Servirajte ovo jelo s rižom.

Dobar tek!

petak, 24. veljače 2012.

Baby papa!

Sastojci:
1l mlijeka
2 vanilij šećera
120g okrugle riže
2-3 žlice šećera
prstohvat soli
cimet

Priprema:
Zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilij šećerom, dodajte rižu pa lagano kuhajte na vrlo slaboj temperaturi dok riža ne omekša. Stavi prstohvat soli. Ostavite da se hladi. Stavite rižu u posude za posluživanje i posuti cimetom.

Napomena:
Ako hoćete skuplji desert, možete staviti po riži neko sitno sezonsko voće ( jagode, kupine, naribane jabuke itd. ovisno o Vašim željama).

Dobar tek!

srijeda, 22. veljače 2012.

Nadin njam njam

Sastojci:
50dkg pilećih jetra
3 glavice luka
1 jogurt
3 žlice nasjeckanog peršina
ulje, sol, papar

Priprema:
Očistite jetrica i krupno ih narežite. Luk sitno nasjeckati i popržiti na ulju do žute boje. Dodajte jetrica i pirjajte 5 minuta na visokoj temperaturi. Zalijte jogurtom i dodajte peršin. Posolite i popaprite.

Napomena:
Ovo jelo možete jesti kao tako pripremljeno ili ga možete poslužiti uz kuhanu rižu, krumpir, žgance, tjesteninu itd.

Dobar tek!

utorak, 21. veljače 2012.

Šareni klobuk!

Sastojci:
3-6 žlica maslaca
300g narezanog luka
500g narezanih različitih gljiva ( 2-3 vrste )
peršin, lovor, vlasac
nasjeckani češnjak ( tko voli )
sol, papar

Priprema:
Pirjate luk na maslacu, smanjite vatru i dodajte gljive, pirjajte uz miješanje 5min. Dodajte ostale sastojke i miješajte, neka se krčka na laganoj vatri. Poslužite odmah ili kasnije podgrijano.


Napomena:

1. Varijanta sa vrhnjem - Prije nego što dodate trave i češnjak, u pirjane gljive dodajte decilitar punomasnog kiselog vrhnja, kad zakuha smanjite vatru i dodajte ostale sastojke.

2. Varijanta s maslinovim uljem i travama - Zamijenite maslac maslinovim uljem, izbacite luk, dodajte češnjak, krušne mrvice i završite s nekoliko kapi limuna.

Dobar tek!