četvrtak, 29. prosinca 2011.

Sirotinjska torta!

Sastojci:
1 pakiranje petit keksa
2 pudinga ( po želji )
1L mlijeka
šećer
rum ( po želji )

Priprema:
Skuhajte 2 pudinga po uputama na pakiranju, ali u 9dcl mlijeka. U preostalo mlijeko močite kekse, složite ih u posudu i pospite ih sa par kapi ruma. Red keksa, red pudinga. Nastavite tako slagati i završite sa keksima. Stavite hladiti.

Napomena:
1. Kolač je najbolji za degustaciju drugi dan.
2. Skuplja verzija torte je ako dodamo glazuru ( šlag ili rastopljenu čokoladu )

Dobar tek!

srijeda, 28. prosinca 2011.

Savršeno ispečeno pile!

        Pečete li pile cijelo, utisnite svježe začinsko bilje u trbušnu šupljinu. Lako ćete ga nakon pečenja izvaditi. Suhim začinima natrljajte pile iznutra i izvana, a osim soli i papra, možete staviti crvenu mljevenu papriku. Kad ste dodali sve začine, onda po piletu utrljajte malo limunovog soka, zbog lijepe hrskave kožice. Pustite da pile odstoji ( 1h ). Prije pečenja dovoljno je pile tanko namazati uljem i podliti s malo vode.

Dobar tek!

utorak, 27. prosinca 2011.

Čoko - bomba

Kao prvo i osnovno Želim Sretan i Blagoslovljeni Božić svim ljudima dobrog srca!

Evo; ovo Vam je nastavak na moj prethodi blog, za sve velike ljubitelje čokolade, povodom Božića i Nove Godine. Ovo je crank kolač i to doslovno iz više razloga. Brzo je gotov i toliko je jednostavan da ga dijete od 6 godina može napraviti, a što je najvažnije za svaku domaćicu ili domaćina ima minimalno suđa za pranje i najvažnije od svega navedenog da je jako ukusan pa ga želiš jesti svaki dan.

Sastojci:
3 čvrsta jogurta
2 čaše jogurta šećera
1 čaša jogurta ulja
3 čaše jogurta brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakao
1 čokolada za kuhanje 200g
1dcl mlijeka
3 velike žlice šećera u prahu

Priprema:
Jogurte, šećer, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo izmiksati u jednoličnu smjesu bez grudica. Ugrijati pećnicu na 180°C i staviti smjesu peći oko 35 minuta ( lim za pećenje premažemo sa maslacom i posipamo sa malo brašna ). Rastopimo čokoladu za kuhanje sa 3 velike žlice šećera u prahu i 1 dcl mlijeka. Izlijemo tu smjesu na gotov vrući biskvit i kolač ostavimo hladiti.

Napomena:
Kolač je najbolji drugi dan za degustaciju.

Dobar tek!

petak, 23. prosinca 2011.

Rum - kuglice

    Ljudi moji; Božić dolazi, a Vi ne znate što i kako?! Ništa lakše! Evo jednog malog slatkog grijeha za sve ljude koji nemaju puno vremena, jer non - stop rade ili dovoljno novčanih sredstava da razvesele svoje najmilije ... :)

Sastojci:
20dkg mljevenih oraha
20dkg šećera u prahu
10dkg naribane čokolade za kuhanje
2 bijelanjka
4 žlice ruma ( može i više, ovisno o ukusu )

Ukrasi:
10dkg šećera
papirnate košarice ( ne nužno - možete kuglice posložiti na lijepi pladanj )

Priprema:
Sve navedene sastojke dobro izmješati se čistim i vlažnim rukama. Oblikovati kuglice i umješati ih u šećer. Posložiti ih u papirnate košarice.

Napomena:
1. Ovaj kolač može jako dugo stajati na hladnome mjestu.
2. Ako ga stavljate u hladnjak, kolač morate staviti na pladanj ili posudu koja ima poklopac, da vam se miris kolača ne uvuče u hladnjak.
3. Neke sastojke koje ste kupili za ovaj kolač, možete iskoristiti za drugi kolač, koji slijedi u drugom blog-u.

Dobar tek!

četvrtak, 22. prosinca 2011.

Sirojajnica

Sastojci:
2 jaja
1/2 vrećice parmezana
1/2dcl mlijeka
sol, papar, peršin
tijestenina ( po želji )

Priprema:
Istucite jaja, mlijeko, parmezan i peršin. Dodajte sol i papar po želji. Skuhajte tijesteninu i ocjedite. Pomješajte umak od jaja s tijesteninom na vatri oko 1minute neprekidno mješajući.

Napomena:
1. Po želji možete dodati još parmezana i peršina.
2. Jelo poslužite toplo.

Dobar tek!

Mlinarski gablec

Sastojci:
1/2kg kukuruznog brašna
1/2l mlijeka
10dkg margarina
1kg jabuka
15dkg šećera

Priprema:
Brašno zalijte kipućim mlijekom i dobro izmješajte da ne ostanu grudice. Posudu premažite rastopljenim margarinom i ulijemo pola smijese. Posložimo jabuke prethodno narezane na ploške i posipamo ih sa šećerom. Preko jabuka stavimo drugu polovicu smijese i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu ( 180°C ). Pečemo dok ne bude gotovo ( oko 30min ).

Dobar tek!

Cvrčak žganci

Sastojci:
1l vode
30dkg kukuruznog brašna
sol, maslac

Priprema:
U posoljenu vodu stavimo malo maslaca ( na vrhu noža ). Kad voda zakuha polagano dosipavamo brašno uz stalno mješanje i kuhamo dok se smjesa ne zgusne.

Napomena:
Cvrčak žgance poslužimo po želji ( jogurt, mlijeko, vrhnje, prelijemo ih lukom preprženim na masti itd. )

Dobar tek!

Hellish-papica

Sastojci: 
100g pancete
1 ljuta papričica
2,5dcl koncentrata rajčice
1g bosiljka, sol
tijestenina ( po želji )

Priprema:
Skuhajmo tijesteninu, izvadimo je i isperemo. Na ulju popržimo pancetu, dodamo sitno nasjeckanu papričicu i tijesteninu. Potom dodamo koncentrat rajčice i bosiljak.

Dobar tek!